Vores tiltag i forhold til bæredygtighed i hjemmet – 1

Badeværelset

I denne og de næste blogge vil jeg lidt mere detaljeret beskrive, de tiltag vi gik i gang med i januar i forhold til et mere bæredygtigt hjem. Det er vildt i denne proces, hvor mange ting, jeg er kommet til at få øje på og tænke over – og pludselig er mange ting indlysende og det tager hurtigt om sig. Både det vi gør lige nu og alle tankerne omkring, hvad der mangler eller vi skal på sigt.

Jeg er super opsøgende på nettet i forhold til alting og støder hele tiden på noget, hvor jeg tænker – aha – og – nåhh ja – det kan man vel også finde et alternativ til, og hvad med den der? – måske er der en bedre løsning på den… osv.

Noget kræver nye vaner både i forhold til at gøre anderledes i praksis og noget at vi køber anderledes ind. Der er nærmest gået lidt sport i, at komme helt ud over plastik og engangsløsninger (selvom det selvfølgelig ikke helt er muligt). For hver en gang jeg kan løse noget lidt mere bæredygtigt, føler jeg en kæmpe tilfredstillelse og tænker, at selv en pakke vatroundeller, en shampoobøtte eller en tandbørste mindre købt – brugt – smidt ud, er et skridt i den rigtige retning.

Det skal også lige siges, at der er to drenge på husstanden, som ikke er vokset op med de her bæredygtige løsninger og i øvrigt er dele-børn og oplever 2 ret forskellige verdener. Der er helt sikkert dele af processen, hvor jeg pt. og måske fremadrettet må gå på kompromis. De får lov at bruge shampo, bodyshampo, voks, deo mv. Så nogle af nedenstående tiltag gælder selvfølgelig alle og andre gælder mig og min kæreste og nogen kun mig. (Her er nok stof til en god debat i Minimalisme og købestopgruppen 🙂 ).

Her følger “listen” over de ting vi pt. gør på…

… vores mere bæredygtige badeværelse

Vi bruger nu kun Genbrugstoiletpapir lige meget hvad der ellers er på tilbud (Rema1000 sælger toiletpapir billigt og fremstillet med op til 95 % genbrugspapir).

Slut med vatroundeller – Jeg har hæklet mine egne af økologisk bomuld og de kan vaskes og genbruges igen og igen. Da jeg har afskaffet vatroundellerne helt, har jeg hæklet nogle i orange garn, som jeg bruger når jeg fjerner neglelak en gang i mellem – de bliver altså ikke helt rene ved vask.

Slut med Shampoo, håndsæbe, bodyshampoo og balsam – Fra på mandag bruger vi rasul til krop og hænder, og både min kæreste og jeg bruger ikke længere shampoo og balsam.

Slut med hårprodukter – vi bruger en smule økologisk kokos- eller mandelolie, som afløser for diverse hårprodukter. Og jeg elsker at disse produkter er i glasflasker og på glas.

Slut med bodylotion og ansigtscreme – Vi har længe brugt kokosolie til at smøre kroppen ind i. Ud over det bruger jeg økologisk mandelolie til mit ansigt – både til at fjerne make-up og som afløser for ansigtcreme. Når jeg barberer ben mv. bruger jeg kokosolie.

Slut med plastiktandbørster – Vi har købt tandbørster i træ, og jeg  synes de børster lige så fint, som de  gamle :-).

Slut med parfume – Ingen bruger stort set parfume hos os og jeg har købt æteriske olier, som afløser for den ene parfume jeg havde, og som jeg i øvrigt brugte meget sjældent.

Her følger fremtidige tiltag…

Jeg kan ikke pt. komme uden om min forfængelighed og års vane med brug af make-up, men efterhånden som jeg løber tør for diverse er målet, at købe også økologisk og bæredygtige makeupprodukter. Jeg har farvet år med Henna i 12 år, og det kommer jeg nok også til at fortsætte med. På mandag kommer min første bæredygtige og økologiske mascare med posten :-).

Deodorant – Jeg er ikke kommet i gang endnu, men har planer om, at prøve at afløse deodorant med kokosolie og natron. Jeg har læst, at man kan lave en blanding af disse og smøre det under armene, lade det lufttørre og så skulle det fungere som deodorant.

Håndsæbe og dispenser – har købt en dispenser i keramik og er lige nu opsøgende på økologisk og bæredygtigt storkøb af håndsæbe til genopfyldning til drengene og gæster.

Håndklæder og vaskeklude – Vi har mange og de er gamle, og jeg tænker, at de holder noget endnu, men når vi på et tidspunkt skal skifte ud, tænker at det bliver til mere bæredygtigt fremstillede og økologiske valg. Og at jeg fx kommer til at hækle eller stikke håndklæder og klude selv.

Og så alt det jeg ikke lige er kommet i tanke om endnu… 

Der er helt sikkert flere, billigere eller bedre løsninger på nogle af ovenstående ting, som jeg endnu ikke har fundet ud af. Og jeg tænker, at jeg løbende kommer til at opdatere, som jeg får afprøvet og draget erfaringer. Du er også velkommen til, at kommentere og komme med forslag eller alternativer, hvis du har lyst.

Tak fordi du læste med… Mange hilsner Rikke

3 thoughts on “Vores tiltag i forhold til bæredygtighed i hjemmet – 1

Add yours

 1. Hej Rikke, skøn blog ❤️ har du tjekket suztain.dk? de har alverdens økologiske og bæredygtige ting, lige fra håndsæbe, opvasketabs til tøj og makeup. Derudover har butikken Normal også fået økologisk, vegansk og bæredygtigt makeup hjem. 😊 Kram Joe

  Liked by 1 person

  1. Kære Joe😊. Tusind tak😊. Jeg har fundet suztain og har også købt nogle gode ting derfra tandbørster bl.a. Det hele er bare også lidt en urskov, når man er ny😊. Men synes det var super lækre ting og fair priser😊. Og fedt, at normal har fået produkter der støtter om om det bæredygtige – og gør det “normalt”😊. Rigtig god aften og tak😊. Kram Rikke

   Like

 2. Hej Rikke! Sikke en fin blog, du har skabt. Et tip til brug af gamle håndklæder: Klip dem i stykker og brug dem til rengøringsklude. Og gamle T-shirts er herhjemme blevet til vatrondeller. Lagener og sengetøj er blevet til småposer, som kan afløse plasticposerne i grøntafdelingen i supermarkedet. Og endeelig kan en søgning på whipped body butter føre en luksusfølelse ind i badeværelset :0)

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: