Vores tiltag i forhold til bæredygtighed i hjemmet – 2

Det skal handle om minimering af plastik vi forbruger og smider ud…

Det er så vildt at skrive de her første indlæg på min nye blog. Jeg synes, at vi har gang i rigtig mange gode ting herhjemme – og hellere lidt end ingenting og et skridt af gangen… men hver gang jeg skal samle det sammen i skriveri, bliver jeg bare endnu mere opmærksom på, hvor mange steder der er plads til forbedring.

Men det er nu meget godt – tænker jeg – at dét at forfatte omkring tiltagene fra starten – er med til at skabe endnu mere proces og opmærksomhed. Så here it goes :-).

Nu skal det handle om mindre plastik…

Affaldssortering i min kommune

Først vil jeg lige sige, at vi blev de glade ejere af sorterings-skældespande for et år siden. Vores kommune har prioriteret, at vi nu skal sortere vores affald i hhv.:

 • Bio
 • Plastik
 • Papir
 • Metal
 • Rest
 • Herudover har vi høns, som får rester og det bedste inden resten ryger i bio.
 • Vi sortere elektronik og batterier som kommunen også tager med, og resten (bl.a. glas og træ) sorteres og kommer med, når vi tager på genbrugspladsen.

Som noget nyt bruger vi kun bio-poser til restaffald og selvfølgelig bioaffald. Resten sorteres i spande (uden pose), som tømmes og skylles jævnligt.

Jeg elsker, at vores kommune har prioriteret denne løsning.

Opbevaring af mad,  madpakkeløsninger mm.

For at minimere mængden af engangsløsninger som lynlåsposer, frostposer og vita wrap – som vi havde et dagligt forbrug af, har vi lavet følgende tiltag ind til videre:

 • Købt glasopbevaringsskåle med låg til rester og jeg bruger dem også som madkasse til mig.
 • Min ene søn har fået en rumopdelt madkasse, det betyder, at vi ikke behøver “Vita-wrappe” hans frugt og grønt i madpakken længere.
 • Min anden søn, som synes at en madkasse er anti-cool, har accepteret en stofpose, som afløser for plastik-lynlåsposer.
 • Jeg har lavet vores første beewraps til at pakke madvarer ind i, lægge over skåle og gryder når vi fx har rester.
Første forsøg med at lave Beewraps. Tænker, at det er et blogopslag for sig selv, når jeg lige kommer igang, og får lavet flere og draget nogle erfaringer.

Slut med plastikindkøbsposer…

Der blev jo ryddet op i starten af januar. Og jeg fandt 7 af de der storkøbsposer/net fra REMA1000 og Netto bl.a. Jeg har haft den gode intention mange gange, men har altid glemt, at tage dem med og derfor købt nye poser hver gang jeg har handlet. Inden årsskiftet handlede jeg i øvrigt 4-6 gange om ugen, og to af gangene købte jeg nok mere end 1 plastikpose.

Fordi jeg ikke havde fået lavet mig en god vane med at få de der storkøbsposer med… for husan da! Indkøbsposerne er blevet brugt som skraldeposer – meget dyre skraldeposer. Vi har også brugt dem til alt muligt andet fx som “taske” når man skal have noget med nogen steder.

Jeg lavede en lille beregning på hvor mange poser vi kommer til at spare miljøet for – og det blev ca. 312 plastikposer om året, og hvis de koster ca. 2,5 kr. stykket bliver det til 780 kroner om året.

Vores alternativ til plastik-indkøbsposer lige nu…

Føst og fremmest er vi stoppet med at købe dem! Så vi har dem ikke længere i huset.

 • Jeg har syet stofposer af gamle gardiner, til småindkøb og hvis man ellers står og har brug for en pose (ellers bruger vi nogle af vores rygsække og andre tasker, når vi skal have noget med.
 • Da jeg allerede havde investeret i de der “storindkøbsposer” er planen lige nu, at vi bruger dem. Selvom de nok ikke er bæredygtigt fremstillet, skal de i hvert fald bruges til de ikke kan mere.
En af mine hjemmesyede poser.

Vi har afløst en del engangs- og plastikløsninger sådan her…

 • Fra plastik opvaskebørste til opvaskebørste i træ
 • Ud med engangs skurresvampe afløst af 100% plastfrie svampe (3 stk. skulle kunne dække behovet i et helt år) og en Kokos-skraber (vi har stadig ståluld til når det sidder rigtig godt fast).
 • Vi har længe udelukkende brugt hjemmestrikkede karklude, så alt-muligt-kludene er fortid.
Mine hjemmestrikkede/hæklede karklude :-).

Og så lige lidt fremtidige fokusområder og ind-til-videre-ønsker…

 • Mere bæredygtige afløsere for opvaskemaskine-taps og opvaskemiddel.
 • Mere bæredygtige løsninger på frostposer o.lign. til fx nedfrysning af al det fisk min kæreste kommer hjem med eller storkøb af kød.
 • Og der kommer sikkert flere ting på denne liste løbende.

Håber du har læst med, og kan bruge noget af det :-). Kommentér gerne, hvis du har nye ideer, andre løsninger eller erfaringer – det vil kun glæde mig:-).

Du er også velkommen til klikke på “følg”, så vil du løbende få at vide, når jeg skriver på min blog.

Hav en fantastisk, bæredygtig og dejlig dag.

Kram Rikke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: