Plejer, burde, skulle og måtte må dø – hen ad vejen -for at blive mere “bæredygtig” og kødløs

I dette blogindlæg skal det handle om øget bevidsthed i forhold til det kød vi spiser….

En klog kvinde har lært mig, at plejer, burde, skulle og måtte skal dø…

Jeg har brugt devisen meget (i alle mulige sammenhænge), og det virker også – men jeg må også sande, at de alle 4 hersker, og at det også er svært at bryde med vaner og mønstre. Det tænker jeg meget over i øjeblikket, hvor vi i høj grad gør/forsøger at gøre anderledes.

En af ugens kødløse retter :-). Jeg savnede intet. Munkbønner, rødbeder, grønkål og gulerødder (høstet fra egen have i februar), bladselleri og humus (med persille også fra egen have).

Det er dejlig konkret…

… at skifte plastik-opvaskebørsten ud med én i træ, bruge mindre plastik i hverdagen og i det hele taget stoppe med brugen af mange ting, og afløse det med mere bæredygtige produkter og vaner…

Men…

Fx at holde et købestop, når man har 2 drenge, som vokser og slider fx sko/støvler konstant, som også har lært at hygge er forbundet med fx ud-af-huset oplevelser, junkfood og ting – det er sværere…

Og det er ikke kun mine børn, som lader plejer herske, for jeg elsker også pizza i ny og næ (mest fordi det er let), flæskesteg til jul og spaghetti med kødsovs – og forfalder til lette løsninger eller går i gamle mønstre.

Jo mere jeg læser og følger med i i forhold til bæredygtighed, klima, dyrevelfærd mv. ville jeg ønske, at jeg bare kunne beslutte, at stoppe med mange ting lige nu, men – bom – så endte vi lige på pizzaria igår – fordi jeg ikke orkede at lave mad…

Er det forkert eller et problem?

Samme dag havde jeg sammen med min store søn brugt 25 minutter i Netto, og det som tog mest tid var, at finde kylling. Jeg handler mere bevidst i øjeblikket, og jeg ville have noget ordentligt kød. Det tog mig tid, at finde den kylling, som jeg ville kunne spise med god samvittighed.

På den ene side…

…forsøger jeg hele tiden, at træffe gode og bevidste valg – nyder kødløse dage, prioriterer dem og forsøger at købe det “bedste” kød.

På den anden side…

… kommer jeg til at lukke øjnene og ringer “plejer-agtigt” selv sammen aften til min pizza-mand, som jeg ikke aner om/forventer serverer dyre-velfærdskød og økologi…

Jeg skulle have bagt pizzaen selv…

… sagde jeg til mig selv, da måltidet var indtaget og antiklimaks indtraf – og så havde jeg vidst præcis, hvad der var i, havde sparret penge osv.

Dunker ikke mig selv…

Jeg er ikke fan af, at man taler sig selv ned, når noget ikke lykkes hver gang. Jeg er et procesmenneske, og derfor nytter det heller ikke, at have en forventning om, at jeg bryder med alle mønstre på én gang.

For 3 år siden var vi på pizzaria’et en gang om ugen. Nu sker det måske max en gang om måneden. Så det er da en klar forbedring.

Fakta er dog…

  • Mange af de dyr vi spiser, har ikke levet det frie liv.
  • Det hele pakkes ind i en hulans masse plastik.
  • Det kød – som ikke når at blive solgt – smides ud.
  • Kødproduktion er en af de helt store klimasyndere…

Og når man nu ved det…. Og får ondt i maven, når man forholder sig bevidst til tingenes tilstand. Hvorfor så ikke bare i dette “nu” gøre anderledes? Hvorfor ikke bare gå all-in og blive vegetar eller veganer? Stoppe 100 % med junk og billige/lette valg?

Nok fordi…

…brud med “plejer” og vaner kræver energi, tålmodig proces, indsigt, bevidsthed, “øjenåbning”, viden, tid, vilje osv. osv. I de ubevidste øjeblikke, hvor underskud på energikontoen, travlhed og hamsterhjul er til stede – ender det med “plejer”.

Jeg vil dog lige nu, klappe mig selv på skulderen, fordi der trods vinterferie og gamle vaner, også har været hjemmebagte boller hver morgen, 2 kødløse dage og det kød vi har indtaget i øvrigt har været frilands.

Vi nyder at have høns, og forsøger hele tiden at bruge æg på nye måder. Her er hjemmelavet mayo og æggesalat. Når løgene kommer fra egen have til sommer – er det stort set lavet af selvforsyning :-). Det er fedt!

Jeg viderebringer mine tanker her uden fanatismes og er langt fra selv bare 50 % tæt på mine drømme og mål, men måske giver det også stof til eftertanke hos dig – og igen – hellere lidt end ingenting :-).

Jeg linker også lige til et par sider, som jeg selv har brugt tid på de sidste aftener, som en kærlig reminder til mig selv og dig som læser, om at det sgu også er alvor.

Tak fordi du læste med… Og kig også ind på facebook og instagram – RikkeKitRound2, hvor jeg løbende deler ting fra hverdagen :-).

Kh Rikke

Og i dag fisk til fryseren (og kat og høns – fik rester).


Artikkel fra videnskab.dk, som giver et fint overblik over rigtig mange vigtige emner i forhold til kød… de skriver bl.a.:

Fødevareproduktionen står antagelig for et sted mellem 20 og 30 procent af den menneskeskabte globale opvarmning. Flere studier har konkluderet med en lignende andel; eksempelvis en dansk/britisk forskergruppe.”

Artikkel fra danmarks naturfredningsforening, som giver et rigtig fint overblik over mængden af plastik vi forbruger… Kødløsedage vil også bidrage til at smide mindre plastik ud….

Og så er der anima… måske altid godt, at tænke på, om man har lyst til at se sit kød i øjnene…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: