Hvorfor og hvordan shampoo-fri?

5 måneder uden shampoo… og nu med minimum lige så lækkert og rent hår, som da jeg brugte shampoo. Jeg forstår godt, hvis det lyder mærkeligt, måske ulækkert – men der er en mening med det :-).

Hvorfor?

Fordi, shampoo laver rod i den naturlige balance i håret

Jeg har læst (se bl.a. link nederst i indlægget), at shampoo fjerner det fedt, som produceres naturligt i hovedbunden. Derfor skal hovedbunden producere mere fedt, når det bliver vasket med shampoo. Vasker man rigtig tit, vil hovedbunden producere endnu mere fedt.

Altså, en slags ond cirkel, som man kan bryde ved at nedtrappe hyppigheden af hårvask med shampoo, erstatte med alternative løsninger eller tage en “kold tyrker”. På den måde vil hovedbunden producere mindre fedt – og dermed komme i naturlig balance, og ikke længere have brug for shampoo.

Aha!

Og fordi, der i meget shampoo er allergifremkaldende- og hormonforstyrrende stoffer.

Jeg har bl.a. brugt Elvital-, Respons- og Schwarzkopf-shampoo og balsam (alt efter hvad der var på tilbud). Jeg linker til en “Tænk”-test nederst, som viser, at bl.a. de shampoo’er, jeg har brugt indeholder mistænkt hormonfremkaldende stoffer, allergifremkaldende parfumestoffer og miljøbelastende stoffer.

Der er ingen grænser for, hvor meget man skal undersøge for, at slippe for ovenstående, desværre må der jo produceres og sælges ting som indeholder bl.a. uønsket kemi – og hvis man ønsker at undgå det, må man researche selv.

Nå, men aha igen…

Altså, det er ikke nødvendigt at bruge shampoo, og hvis man dropper det – kan man tilmed slippe for, at putte kemi i håret og skade miljøet – både i forhold til det man skyller ud i kloakken og i forhold til plastikemballagen, man smider i skraldespanden.

Derfor startede jeg…

Min proces med at droppe shampoo

I udgangspunktet ville jeg gå all-in, og se om jeg kunne klare mig med kun at vaske hår i vand. Det lykkedes ikke. Du kan se/læse masser af eksempler på, hvordan man gør på forskellige blogge og youtube, hvis det er “water-only”-metoden du er ude efter.

Jeg kunne sagtens skrive om alle mine erfaringer, kriser og forsøg, men jeg vil hellere skrive, hvad der endte med at blive løsningen. Den som jeg også har læst (se link nederst) og nu erfaret rent faktisk virker.

“Vand og skrub” – og “æblecidereddike og natron” ved behov

For mig endte løsningen ikke med, at jeg 100 % er stoppet med at vaske hår, men…

Jeg er 100 % shampoo- og balsamfri. 

Efter jeg har delt dette opslag, er jeg blevet gjort opmærksom på at Natron måske ikke er det bedste at putte i håret (eller på kroppen i det hele taget). Der er delte meninger, og mange steder på nettet, hvor Natron anbefales til alt muligt. Lige nu fortsætter jeg ubekymret med Natron de få gange om måneden jeg vasker hår, til jeg evt. finder et andet alternativ.

Sådan gør jeg…

 • De fleste dage gør jeg ingenting.
 • Ca. 2 gange om ugen skrubber jeg mit hår med vand (på samme måde, som når man vasker hår med shampoo – bare uden).
 • Hvis jeg har været i klorvand, har farvet hår, haft båldag eller jeg synes mit hår trænger, så gør jeg følgende:

Alternativ shampoo-løsning

Opskrift

 • 2 gamle shampoo-bøtter o.lign.
 • I den ene puttes 1 tsk natron og 2-3 dl vand (natron har en rensende effekt)
 • I den anden puttes ca. 1 dl æblecidereddike og 4 dl vand (har en blødgørende effekt)

Fremgangsmåde

 • I badet fordeles først natronblandingen i håret og så skal der skrubbes (1-2 minutter) og skylles.
 • Bagefter fordeles æblecidereddike/vand-blandingen i håret og der skrubbes og skylles igen.

Efter badet…

…tager jeg (fordi jeg ofte har tørre spidser) ca. 1 tsk. kokosolie og gnider det i hænderne og “krammer” det ind i spidserne og masserer resten i toppen af håret og videre ud i hårbunden.

Put evt. et par dråber æterisk olie i hånden sammen med kokosolien, hvis du har lyst til lidt duft.

Jeg garanterer ingenting…

… og ved, at der er forskel på hår og hovedbund. Afhængig af hvor ofte, du har vasket dit hår hidtil, vil der måske også være en periode, hvor dit hår vil fedte mere. Da jeg var lidt forskelligt igennem – inden jeg endte på den løsning, som er beskrevet ovenfor – er det svært at sige, hvordan det vil være for dig. Men er du blevet inspireret til at tænke mere bæredygtigt i forhold til hårvask kan du:

 • Evt. starte med at trappe ned på shampoo – fx lade der gå en dag mere mellem du vasker eller fx nøjes med at skrubbe med vand hveranden gang i en periode.
 • Og/eller tjekke tænk-testen og erstatte din shampoo med en af de gode fra nedenstående tænk-test.
 • Helt erstatte shampoo med natron og eddike – lade dit hår vende sig gradvist til, at det ikke skal vaskes i shampoo overhovedet.

Og så lige en fodnote…

Det er klart, at håret dufter lidt af eddike, og ikke af syntetiske blomster o.lign. (derfor kan et par dråber æterisk olie være en idé). Og balsameffekten er selvfølgelig heller ikke hårkur-agtig eller noget.

Glæden finder jeg i…

… at mit hår ikke længere skriger efter shampoo og efterfølgende blødgørende balsam/hårkur mv. Det har det bare fint, som det er nu. Det dufter helt natural, det er ikke fedtet – og jeg har rent faktisk flere gode hårdage end da jeg brugte shampoo.

Links

https://samvirke.dk/artikler/er-det-nodvendigt-at-vaske-haret-med-shampoo

https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/test-kemi-i-shampoo

2 thoughts on “Hvorfor og hvordan shampoo-fri?

Add yours

 1. Åh jeg går med præcis de overvejelser her … rigtig meget af miljømæssige årsager, men også fordi mit hår bare ikke behøver hårvask særlig ofte.
  Hvad skulle natron efter sigende gør skidt for håret ?

  Hilsen La Cucina NADA

  Liked by 1 person

  1. Hej La Cucina 🙂
   Jeg kan desværre ikke pt. svare dig på det med natron. Da min tvivl bunder i en kommentar fra en enkelt person, og efterfølgende søgning på nettet. Der er et utal af steder rundt omkring, hvor Natron “anbefales” til diverse kropspleje, og der er også nogle der skriver det modsatte. Det et lidt svært, at gennemskue. Grunden til, at jeg lige nu fortsætter med natron de par gange om måneden, er at jeg ikke oplever nogle negative gener ved det, og at jeg tænker det kun er i berøring med min hud i et par minutter. Til gengæld har jeg droppet deo med natron og tandpasta med natron.
   Held og lykke med shampoo-frit liv.
   Kh Rikke

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: