Ny i den den “bæredygtige jungle”

Jeg har haft travlt siden januar, med alle mine bæredygtige tiltag. Måske har jeg også haft lidt for travlt…

Det hele på én gang…

Jeg slog øjnene op til år 2019, og besluttede mig for lige at ændre et par ting :-). Oprydning, minimalisering af vores hjem, “projekt-undgå-plastik-og-engangs”-løsninger, flere kødløse dage, mere dyrevelfærd, mere madplan, færre indkøb, mere naturlig kropsplejer og make-up, shampoo-fritliv osv. Samtidig fik jeg en skade i mit knæ og var bænket til sofaen i halvanden uge, og fik tid til at oprette denne blog, med lysten til at dele alle mine nye aha-oplevelser og udbrede budskabet.

Timer på nettet…

Jeg har brugt mange timer på nettet, på at finde løsninger, afprøve opskrifter og handle alternativer til de ting vi havde og brugte i forvejen. Jeg har brugt timer i mine lokale supermarkeder, på at gå alle varer igennem, for at finde ud af, hvad jeg kunne få og hvor.

Og der er mange ting, som allerede nu er anderledes og mere bæredygtige i mit hjem og mange rutiner, som så småt bliver til plejer….

Og jeg er glad og tilfreds med den proces…

Men er nået endnu et par øjenåbnere og har også været lidt frustreret. Den frustration…

… skal på rette hylde, så jeg i ro og mag kan fortsætte.

Jeg har lige nu 2 mål for øje…

1 – Jeg skal være mindre naiv og mere kildekritisk 🙂

I min iver efter at løse det hele på én gang, har jeg – nok lidt blåøjet – købt ting, som umiddelbart så lovende ud (uden at undersøge grundigt nok), hevet opskrifter ned fra youtube, andres blogge samt lænet mig op af alle mulige sider, som så valide ud. Jeg synes, jo ellers nok, at jeg er fornuftigt indrettet, men lige i denne sammenhæng, kan jeg godt se, at jeg med nogle valg har været lidt hurtig :-).

Men jeg har også prøvet mig frem, prøvet på egen krop osv. Noget har overhovedet ikke virket, noget har virket glimrende, men efterfølgende har jeg så erfaret, at jeg har kastet mig ud i noget, som der simpelthen ikke er evidens for er sundt, virker som alternativ eller er godt.

Dette blogindlæg skriver jeg bl.a. fordi, jeg netop i sidste uge delte, min vej til at blive shampoo-fri – med natron og eddike. Og der var kommentarer, som gjorde mig usikker på, om jeg videregiver noget, som ikke er godt. Det ønsker jeg på ingen måde. Men prøv at google “shampoo, natron, eddike” og se hvor mange hits der kommer op. Det er svært ikke at tro på, at det er okay og virker, når så mange gør det.

2 – Man kan ikke altid det hele på én gang

Det går mere og mere op for mig, at det er vanskeligt, at tilgodese det hele på en gang. Her kommer lige lidt eksempler på de dilemmaer jeg har mødt og møder…

  • Økologiske grøntsager fra fx Spanien eller danske u-økologiske grøntsager. Økologi eller bæredygtighed – what to do?
  • Frilandskød eller undgå-madspild? Jeg vil allerhelst købe frilands, men hvis alternativet er, at ikke-dyrevelfærdskødet bliver smidt ud – og har levet et liv til ingen nytte, så er jeg i dilemma – dyrevelfærd eller zero waste?
  • Hjemmehæklede bomuldsroundeller og karklude (af økologisk bomuld) kan bruges igen og igen, men når man samlet set ser på produktionen af bomuld i forhold til andre alternativer, var det så overhovedet den bedste løsning? Andre i mit netværk bruger gamle klude, tøj o.lign. som de klipper og syer til roundeller (af noget som ellers skulle smides ud). God pointe, at det er mere bæredygtigt.
  • Økologisk make-up, svanemærket/allergitestet creme, rengøringsartikler osv. men alt pakket ind i plastik – gode og testede produkter, men de løser ikke minimering-af-plastik. Har forsøgt både at lave cremer og make-up (for at kunne spare både penge og emballage), men ind til videre virker kun få af de opskrifter, jeg har fundet – og der er brugt timer på at lede og forsøge.
  • Jeg havde besluttet, at jeg ville købe sæbenødder til maskinvask o.a. – men er blevet gjort opmærksom på, at produktionen skaber lokale problemer, og har læst, at de overhovedet ikke vasker tøjet rent. Om nogen af delene passer, ved jeg ikke – men det har sået tvivl, og selvom det var planen, vasker jeg p.t. videre med mit eco-egg – som jeg i øvrigt også har læst ikke vasker rent – hmmmmm…

Blot nogle eksempler på de valg, jeg oplever. Jeg oplever også, at lige meget hvad jeg vælger eller gør, vil nogen kunne finde endnu bedre alternativer, finde fejl og mangler ved de løsninger, jeg har valgt, kunne leve med mindre eller med alternativer, som ikke virker for mig. Disse tanker og oplevelser har lige holdt mig lidt fra tasterne her på bloggen og har krævet lidt overvejelser.

Og med ovenstående in mente…

…må jeg lige nu sande, at ønsket om bevidste vaner og valg ikke kun er let for mig. Det handler i høj grad også om/ender med kompromisser, at mærke efter, finde min/vores egen vej og acceptere at lidt er bedre end ingenting.

Jeg vil fortsat dele min proces her…

… så sagligt og undersøgt som muligt – men i “forbrugerjunglen” og processen, kan jeg selvfølgelig fare vild, tage fejl, træffe forkerte valg, blive klogere og ikke garantere for andet, end at jeg udelukkende deler dét, som jeg selv tør kaste mig selv ud i.

I mangel på bedre billede – her min miniature “bæredygtige-jungle” :-).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: