Vores have 2019

Nu er det 3. sommer i vores hus – og have :-). Der er 1000 ting vi gerne vil. Der er mange ting vi har gjort de foregående 2 år – bl.a. etablering af køkkenhave og hønsehold. Vi har fået draget os lidt erfaringer, i 2 meget forskellige vejrmæssige somre – så vi er spændte på, hvordan denne sommer kommer til at blive.

Vi ønsker en så spiselig have som mulig, for – i højere grad – at kunne slippe for at købe grøntsager, krydderurter mv. Bare dét, at have et veletableret krydderurtebed sparer mange gange plastik-indpakkede purløg, persille, basilikum mv.

Vi ønsker også en have, hvor vi ikke skal transportere gren-, hæk- og øvrigt haveaffald væk, men med kompost, krathegn mv. at kunne beholde al bio-affaldet på matriklen til ære for insekter, pindsvin og andet “godtfolk”.

Beskæring af hæk og etablering af krathegn

Vi startede i februar med beskæring af både hæk, et ustyrligt skel af syrener og vores meget store moreltræer. Vi kunne beskære meget mere, men “nøjes”, da det også er et stort arbejde, at få grenaffaldet omsat. Men hækken er kommet ned så den er til at klippe for almindelig mennesker, syren”krattet” minimeret og der er skåret store top-grene af vores moraltræer – så vi forhåbentlig får flere bær i “nå-højde” og får minimeret mængden af bær på jorden, som først falder ned når de rådner.

Vi har savnet og savner, at skabe lidt rum rundt omkring i haven. Vi er rigtig glade for vores kirsebær-krat-hegn mellem køkkenhaven og vores ene terrasse. Det hygger og er ganske gratis :-). Her i forgrunden, vores hjemmebyggede bord (af udsmidt tømmer vi fandt) og gamle stole.
Et af vores 3 krathegn, som passede lige ind i hul ud til marken, hvor der ikke var buske mv.

Hvordan laver vi krathegn

Til krathegn bruger vi grene med en ca. diameter på minimum 3-4 cm og minst halvanden meter lange. Graver huller med pælespade med ca. 40 cm mellemrum, sætter dem over for hinanden med ca. 30 cm mellemrum, hvorefter kviste og grene puttes i.

Til næste år vil grenene i hegnene være sunket, fordi de naturligt nedbrydes, og det vil skabe plads til en del af næste års grenaffald.

Og så til køkkenhaven…

I vores første sommer her havde vi en fin høst af løg, kartofler, gulerødder og rødbeder. Sidste år var der tørke, og det eneste som stort set lykkedes var radiser (først på sæsonen), rucola, babyspinat og krydderurter.

Vi har dog haft STOR glæde af grønkål særligt i efteråret og hele vinteren, samt af små rødbeder og gulerødder som tog revanche i løbet af vinteren.

Resten af sidste sommers projekt selvforsyning gik stort set i vasken – også fordi vi ikke ville poste så mange liter vand i haven, og ikke havde regnvand nok. Det roder vi bod på i år, hvor vi er i gang med at lave tagrendeløsning og skal have en 1000 liters vandbeholder. Så må vi se, om det bliver aktuelt – afhængig af vejet.

Og hvad skal der så i køkkenhaven i år?

Vi gør som de andre år, og forsøger igen med løg (hvidløg, forårsløg, rødløg og almindelig løg), kartofler, gulerødder, rødbeder og grønkål.

I år håber vi også at det lykkes med ærter og bønner.

Også forøger vi med porrer, hvidkål og broccoli.

Vi har et ret stort stykke jord, hvor vi vil lade butternuts brede sig – forhåbentlig.

Hertil kommer krydderurter – purløg, persille, oregano, timian, rosmarin, salvie, citronmelisse og mynte. Purløg og perille er 2 årige planter og gror allerede fint, og de fleste af øvrige krydderurter kommer også selv igen (eller har klaret vinteren).

Tomater skal vi have i vores lille miniaturedrivhus :-).

Det bliver spændende hvordan det går.

Forspirring i år

I slutningen af marts måned gik vi i gang med at lave forspirringskasser.

Vi havde disse røde plastikkasser på lager, og lavede af avispapir (som anvist på billedet) små “forspirrings-potter”. Det smarte er, at de kan plantes direkte i jorden, og så opløses avispapiret – og ingen pastik :-).
Her et billede efter den første uge.

Ud over det har vi forspirret broccoli, hvidkål og butternuts.

Klargørring af køkkenhave og kasser

I denne weekend har vi også kultiveret køkkenhaven, så den er klar til når vi lige om lidt skal plante og så.

Minidrivhus

Vi drømmer om et rigtig stort drivhus og det er også planen at bygge et, men da vi har gang i vores studie/gæstehus-byggeri, nøjes vi med en miniature i første omgang. Vi vil have tomater. Søndag byggede vi vores miniature-drivhus. Måske får det en klat træbeskyttelse og lidt maling, for det er måske ikke så æstetisk. Det er dog bygget af udelukkende genbrug. Vinduer vi havde stående, palletræ, gamle hængsler og stolper – og genbrugsskruer fra min far :-). Så 0 kroners projekt, som forhåbentlig kommer til at huse mange dejlige tomater.

Det lille hus ved siden af er min fantastiske fødselsdagsgave fra min bror og svigerinde. Min bror har bygget dette insekt-hotel. Jeg håber, at det vil være med til, at skabe endnu mere insektliv hos os, vi har bl.a. en del frugttæer, som skal bestøves.

Blomster

Jeg elsker blomster og farver, og sidste år havde jeg mange sommerblomster, som krævede vand i tørken. Den største succes var faktisk de stauder jeg havde købt og sat i potter. Jeg har særligt forskellige slags storkenæb, og jeg har planer om, at bruge min blomsterkrukkeplads primært på stauder, fordi de kommer igen og igen. Man kan også være heldig at få dem billigt eller foræret. De breder sig, og kan blive til flere og på et tidspunkt får jeg måske også etableret den slags “pynte”-bede i haven. Jeg kommer nok også til at drysse lidt frø for at få lidt sommerblomster, men primært tænker jeg, at jeg fremadrettet ønsker flereårige planter, så jeg ikke skal købe nye hvert år.

Det var lidt “havedagbog” herfra – måske til inspiration. Jeg glæder mig til sommeren og er spændt på om alle havedrømmene går i opfyldelse i år. Jeg ønsker masser af sol og varme og regnvand på de rigtige tidspunkter og en fin høst – spændende bliver det.

Knus og solskin

Rikke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: