Status på plastik/engangs/emballage-minimering og mere bæredygtige alternativer og lidt flere penge på kontoen

Nu er vi på 4. måned i vores mere bæredygtige livsstil. Jeg skrev om vores tiltag i et af mine første indlæg, som du kan læse her. På daværende tidspunkt, var vi kun lige gået i gang.

Nu er der rigtig mange tiltag, som er blevet hverdag og integrerede vaner, så egentlig tænker jeg ikke så meget over det. Jeg sad dog lige og fik lyst til, at lave en lille opgørelse over, hvad vi egentlig er kommet i mål med, har sparet miljøet for og selvfølgelig også økonomien.

Kan mærke vi sparer penge…

Da jeg aldrig har ført nøje husholdningsregnskab, er det umuligt for mig, at gøre op, hvad vi rent faktisk sparer. Men jeg kan uden tvivl se på kontoen, at de ting vi bruger mindre af eller ikke bruger mere, storkøb, kødløse dage, mere hjemmebag mv. samlet set betyder, at der er flere penge tilbage på kontoen, når vi når månedens udgang. Der har aldrig været en spareplan med vores tiltag, men det er jo altid dejligt, at have lidt ekstra penge til andre ting.

Liste over engangsløsninger…

… som vi ikke bruger mere eller bruger meget mindre af – og hvad jeg tror vi normalt ca. ville have brugt siden januar = penge sparet og mindre udsmidning

 • 130 lynlåsposer til madpakker mv.
 • 1-2 ruller witawrap
 • 1 rulle staniol
 • 2 pakker skurresvampe
 • 2 ruller vatroundeller
 • ca. 65 plastik indkøbsposer
 • 1 pakke sugerør
 • 2 ruller frostposer
 • Ca. 20 plastikposer til når vi handler løs frugt/grønt
 • 2 pakker køkkenrulle
 • 1 pakke “altmuligt-klude”
 • 3 ruller skraldeposer
 • 4 plastiktandbørster
 • 1 opvaskebørste
Bee-wraps, madkasser, genbrug af plastikbøtter fra diverse, syltetøjsglas, glasbeholdere mv. er de alternativer vi bruger til opbevaring, madpakker osv. Og her bliver der sparet rigtig mange engangsløsninger. 
Bio-skraldeposer og spande til vores affaldssortering sparer os og miljøet for indkøb af skraldeposer.

Ud over det…

… gør mit shampoo/balsam-stop, at vi har sparet i hvert fald 8-10 plastikbøtter.

Ego egg har sparret os for måske 3-4 pakker vaskepulver-indkøb.

Hjemmebagt rugbrød og morgenboller i weekenderne har sparret en del plastikposeemballage væk.

Gengro af fx basilikum har sparret ekstrakøb af disse. Altså når vi køber basilikum, deler vi den op i 3 potter, så de gror videre og vi på den måde har basilikum længe.

Vi genbruger også mange af de poser ting kommer i fx pasta, gryn og melposer, de kan fint bruges til fx madpakkeposer eller til en morgenbolle som skal med.

I forhold til køkkenhaven sparer vi ved at så fx tomater i gamle potter, i stedet for at købe “færdige planter” i plastikpotter.

Her 2 ud af 3 basilikumkrukker, som er blevet til af én lille potte fra supermarkedet. Super ide, hvis man som vi elsker basilikum, og synes det er skønt, at have det hele tiden.

Nye vaner i forhold til rengøring, tøjvask mv. betyder…

…. at vores rengørings-“kit” består af færre ting. Jeg ved, at der er mange som nøjes med endnu mindre, og at der er mere bæredygtige løsninger på opvaskemiddel, opvasketabs, rengøring mv. men lige nu bruger jeg Minirisk og REMA1000’ens produkter, som både er svanemærkede og allergitestede og faktisk også kommer i genbrugsplastikemballage (en del af det i hvert fald). Og så er det oveni ret billigt.

 • Til rengøring generelt, gulvvask og på badeværelset (også spejle og glas) bruger jeg opvaskemiddel.
 • Til opvaskemaskinen bruger jeg REMA’s tabs, salt og afspænding.
 • Til vasketøj bruger jeg Ego egg og eddike som erstatning for skyllemiddel.
 • Til kalkfjerning fx el-kedel og på badeværelset bruger jeg citron og eddike.
 • Og jeg bruger min træopvaskebørste, ståluld og plastfrie natursvampe (som kan vaskes og bruges igen og igen) samt hjemmestrikkede/hæklede klude.

Og så har jeg faktisk ikke brug for mere…

Det er en kæmpe minimering i diverse rengøringsmidler, det er simpelt, det virker og det er en meget billigere løsning, end det dobbelt så store “rengørings-kit” jeg havde før.

Svampene og kludene er virkelig langtidsholdbare. Jeg bruger stadige klude, som jeg strikkede for snart 3-4 år siden.

Vores pt. rengørings-kit.

Summa summarum

Jeg kan ind til videre kun se plusser ved de ændringer vi har fortaget.

 • Det er godt for miljøet
 • Der er penge og plads at spare

Jeg er stadig på jagt efter flere gode løsninger på alt muligt – så kommentér endelig, hvis du har inputs:-). Jeg overvejer fx at vaske med kastanjer, men den den tid den glæde. Og jeg lover at skrive erfaringer her, når jeg når så langt.

Kh Rikke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: