Ekstra mulighed for regnvandsindsamling med loven om forbundne kar

Jubii – så kan vi samle 1220 liter ekstra!

Ind til nu har vi måtte nøjes med en 300 liters regnvandstønde, og det rakte på ingen måder sidste år i tørken. Og det var sådan en trist situation, at stå med valget mellem at poste litervis af rent vand fra hanen i jorden eller lade det meste af høsten tørre ud. Vi droppede til sidst at vande, hvilket selvfølgelig resulterede i, at det meste af dét, vi havde sået, plantet og brugt tid på i foråret – ikke blev til noget.

Nyt tag og tagrender – og en genial løsning

Heldigvis fik vi ca. 50 kvadratmeter tag på vores byggeri – lige op ad køkkenhaven – sidste sensommer. Her i foråret har vi sat tagrender op, og så manglede vi bare at få opsat vores 1000 liter palletank.

Da vores bygning har meget skæve vinkler (og i øvrigt en hyggelig overdækket terrasse med udsigt til marken) lige dér, hvor tagrenderne kunne mødes, havde vi ikke lyst til, at den store palletank skulle placeres dér. Heldigvis vidste jeg, at min far tidligere havde løst et lignende issue på smarteste vis. Jeg vidste, at jeg skulle til kaffe og sparring om forbundne kar mv. Og med hjælp fra min far, er palletanken nu placeret lige dér, hvor det giver mening i forhold til vanding, og så stjæler den ikke udsigten fra terrassen.

Sparringsmøde 🙂

Der blev tegnet og planlagt og min far havde selvfølgelig en “Gardena”-kasse i værkstedet, hvor jeg høstede alle slange- og hanekoblinger (som jeg først i skrivende stund, har googlet mig frem til de hedder 🙂 ), ekstra haveslange og kopbor i den præcis rigtige størrelse.

Til projektet har vi indkøbt tagrender, 1000 liter palletanken, regnvandstønde (220 l) og 2-komponent lim. Paller og fliser havde vi på lager :-).

Teorien om forbundne kar

Som tegningerne herunder viser (tydeligt 😉 ), så vil vandstanden i fx et u-rør (samme princip som en vandlås) eller som i vores projekt, hvor vi har forbundet 2 beholdere – altid være den samme.

Så når vores 220 liters beholder bliver fyldt med vand, siver det stille og roligt over i 1000 literstanken, til vandstanden er den samme i begge beholdere.

Sådan gjorde vi….

Vi startede med, at bygge en palleløsning til 220 liter tønden. Højden på dén bestemte i hvilken højde 1000 liter beholderen skulle stå senere. De skæve vinkler på bygningen og terrassen gjorde, at vi valgte, at lade tagrenderne mødes på hjørnet ved terrassen (billede længere nede).

1000 liter tanken opsatte vi ca. 13 meter fra 220 liter tønden i køkkenhaven. Det helt afgørende for, at tanken kunne forbindes til tønden, var højen. Med snor og vaterpas fandt vi højden, og klodsede tanken op med fliser til det passede.

Her følger lidt billeder fra opsætning af 220 l tønde.

Montering af hanekoblinger

I både 1000 l tanken og den grønne tønde borede vi et hul til hanekoblingen. I den grønne et ekstra hul til dobbelt tappehane.

Herefter monterede vi hanekoblingen og tappehanen i den grønne og sørgede for rigelige mængder af 2-komponent lim i alle samlinger – både på inder- og yderside. Det er en god idé at være 2, med mindre du har meget lange arme – men det kan lade sig gøre.

Da hanekoblingen skulle monteres i 1000 l tanken, måtte vi skære et hul i toppen af tanken over det sted, hvor vi ville have hanen. På et langt bræt satte vi gaffa-tape nederst med den klistrede side udad, så vi kunne sætte reduceringen* fast på brættet. Herefter førte vi brættet gennem hullet i toppen af tanken til det lille hul, hvor hanekoblingen skulle monteres på ydresiden. Vi limede gennem hullet med 2-komponent lim på indersiden inden reduceringen blev placeret. Og så skulle hanekoblingen bare skrues på fra ydersiden.

*det hedder dimsen, som skal gennem hullet fra indersiden, så at der er noget at skrue på, fra ydersiden

24 timer senere…

Vi vi koblede ca. 20 meter haveslange mellem tønden og tanken. Og fyldte så meget vand i 220 l tønden, så vi kunne se om det virkede og var tæt – det var/er det. Vi er allerde (efter en uge) ved at have fyldt tønde og tank.

Palleløsning, 220 liter tønde med dobbelt tappehane og bagved hanekoblingen, som er sat sammen med slangen, som fører over til 1000 liter palletanken.
Palletanken med hanekobling og haveslange med slangekobling, som leder over til 220 liter beholderen. Ind til videre tapper vi fra 220 liter tønden, da vi mangler en prop til tanken, for at kunne montere hanekobling på den. Vi skal også enten bygge en trækasse eller kvashegn for at camouflere rædslen :-).

Vi mangler lige…

… at sætte noget net op i tagrenderne, som sørger for, at der ikke kommer blade mv. ned i vandtanken, da det kan blokkere slangen som forbinder de 2 vandbeholdere. Ind til videre, har vi lagt et net over 220 liters tønden, som sørger for, at der ikke kommer skidt i systemet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: